FNRS- & diplomaproeven

Op Stal van Brenk worden regelmatig FNRS-proeven georganiseerd, zowel dressuur- als vaardigheidsproeven. Alle klanten van Stal van Brenk worden automatisch lid van de FNRS/KNHS en ontvangen hierbij een ruiterpaspoort.

Voorafgaand aan de FNRS-proeven

Voordat er deel genomen kan worden aan de FNRS-proeven zullen er een aantal diploma’s behaald kunnen worden. Deze diploma’s kunnen tijdens de lessen of op speciaal daarvoor georganiseerde dagen worden behaald.

Na afronden van:Wordt gereden voor het:Bijzonderheden:
OpstapcursusOpstapdiplomaDit diploma hoeft niet behaald te worden door kinderen die na het rijden van privélessen in een groepsles gaan rijden.
2 kwartalen groepslesVeulendiploma 
4 kwartalen groepslesJaarlingdiplomaNa het behalen van het jaarlingdiploma kan er worden deelgenomen aan de F1.

F-proeven
Tijdens een FNRS-proeven wordt er voor een jury een zogenoemde F-proef gereden. In deze proef staan figuren en handelingen die de ruiter moet uitvoeren en waarop hij/zij wordt beoordeeld. Per onderdeel worden cijfers gegeven, deze cijfers worden bij elkaar opgeteld en dit totaal aantal punten vormt de score voor de proef. Wanneer er 210 punten of hoger zijn gehaald, wordt er een promotiepunt behaald.

De F-proeven die zullen worden gereden staan in het FNRS-handboek. Wanneer er een FNRS-proevendag wordt aangekondigd, wordt hierbij ook bekend gemaakt welke versie er van de proeven zal worden gereden.

Na het behalen van een bepaald aantal promotiepunten mag er worden doorgestroomd naar een volgende klasse. Hieronder is een overzicht te zien van de minimaal te behalen promotiepunten.

 Minimaal te behalen
promotiepunten:
Bijzonderheden:
F12 promotiepunten 
F22 promotiepuntenBij het 2e promotiepunt wordt er gereden voor een diploma.
F33 promotiepunten 
F43 promotiepuntenBij het 3e promotiepunt wordt er gereden voor een diploma.
F53 promotiepunten 
F63 promotiepuntenBij het 3e promotiepunt wordt er gereden voor een diploma.
F73 promotiepunten 
F83 promotiepuntenBij het 3e promotiepunt wordt er gereden voor een diploma.
F9 of hoger3 promotiepunten 

Diplomaproeven
Bij de laatste promotiepunt van de F2, F4, F6 en F8 zal er een diplomaproef worden gereden. Wanneer er wordt gereden voor een diploma, vindt er naast het rijden van de proef, ook een theorie-examen plaats. De theorie die hiervoor geleerd moet worden is te vinden in het FNRS handboek.

F-proeven oefenen
Door de verschillende niveaus per les en omdat de proeven niet zijn gemaakt om met meerdere tegelijk te rijden, is het niet mogelijk om de F-proeven in de groepslessen te oefenen. De F-proeven kunnen wel geoefend worden in een speciaal daarvoor ingerichte privéles. Tijdens deze les worden alle onderdelen van de proef en de proef zelf geoefend. Deze privélessen duren een half uur. 

Tenue
Tijdens een FNRS-proeven is een speciaal tenue vereist. Dit tenue bestaat uit een Stal van Brenk sweater of polo (een ponykamp t-shirt is niet toegestaan), een schone rijbroek, rijlaarzen en een cap. Ook mag er in een officieel tenue worden gestart. Dit tenue bestaat uit een rij-jasje, witte blouse, plastron en witte rijbroek. Wanneer er wordt gereden in een tenue zijn witte handschoenen verplicht. Wanneer er in een ander tenue wordt gereden mag er worden gekozen om zonder handschoenen of met witte handschoenen te rijden. Een andere kleur handschoenen wordt tijdens deze proeven niet toegestaan.
Het is tevens de bedoeling bij deze proeven dat iedereen zelf zijn pony/paard invlecht; met knotjes of een hengstenvlecht.

De proevendag
Ongeveer een week voor de proevendag komt er in de kantine en op de website een zogenoemde startlijst te staan. Op deze startlijst staat aangegeven hoe laat je jou F-proef moet rijden en op welke pony. Ook staat er op de startlijst vermeld hoe laat jou groepje aanwezig moet zijn op de manege, om je pony/paard voor te bereiden op de proef. Meld je eerst aan in de kantine en lever je FNRS-paspoort in. Daarna is er tijd om je pony te poetsen en in te vlechten of kun je je pony alvast losrijden voor de proef. Tijdens de proevendag zal verteld worden waar je na aanmelden heen kunt gaan.

FNRS-vaardigheidsproeven en oefen springen
Naast de FNRS-dressuurproeven worden er ook FNRS-vaardigheidsproeven en (oefen) springen georganiseerd. Tijdens deze proeven worden zowel dressuuronderdelen als springonderdelen gereden. Na het behalen van 2 promotiepunten, mag er worden doorgestroomd naar het volgende niveau. Hieronder staat een overzicht wanneer er deel mag worden genomen aan deze proeven.

Na het behalen van:Mag er deelgenomen worden aan:Bijzonderheden:
F4Va1 
2 promotiepunten in Va1Va2Bij het 2e promotiepunt wordt er gereden voor een diploma.
Va2 diplomaOS1 
2 promotiepunten in OS1OS2 
2 promotiepunten in OS2S30 t/m S90
(de getallen staan hierbij voor de hoogte van de hindernis. Deze gaat elke klasse met 10 omhoog)
Bij elke klasse mag er na het behalen van 10 promotiepunten worden gestart in een hogere klasse. Bij de S40, S60 en S80 kan er een diploma worden behaald.